Noderīgi padomi

Izvēlne

Grilēšanas sezonu uzsākot – cepšanas ierīces katram maciņam

Izvēlēties grilu
31 08 2017
ka izveleties grilu kas kalpos ilgi un neparmaksat

Vasaru Latvijā gaida ne tikai laba laika dēļ, bet arī dēļ vēlmes pabūt dabā. Arvien populārāki kļūst dažādi pikniki, bet steiku vai šašliku cepšana svaigā gaisā vairs nav izklaide, bet ieradums. Tāpēc, kamēr vasara priecē ar svaigu gaisu un saules stariem, gribas pēc iespējas vairāk laika pavadīt ar ģimeni un draugiem, bet to izdarīt palīdzēs kopīga ēst gatavošana. Šī iemesla dēļ parūpēties par piemērotu grilu vai mangalu ir kļuvis gandrīz vai par katra tūrista mērķi. Turklāt cepšanas ierīcei jākalpo ne vienu vien gadu.

Dažādi modeļi – ko izvēlēties?

Divas galvenās palīgierīces ēdiena gatavošanai ārā – grils un mangals. Patiesībā izvēlēties no tiem nav grūti, tomēr pats svarīgākais ir ņemt vērā to, ko Jūs plānojat cept biežāk. Tostarp mangali ir speciāli pielāgoti pārtikai, kas uzverama uz iesmiem, grili paredzēti (un visbiežāk arī tiek pārdoti komplektā) izmantošanai ar restītēm. Uz restītēm ir ļoti ērti cept ne tikai steikus, bet arī hamburgerus vai vienkārši dārzeņus. Protams, mangali arī var izmantot ar papildus pārdodamām restītēm, tomēr tāda lietošana nebūs pārāk ērta. Lai grils ilgāk kalpotu, ir vērts tajā investēt un izvēlēties modeli, kas ražots no nerūsējošā tērauda. Parastie tērauda grili un mangali mēdz būt izgatavoti no nedaudz sliktākas kvalitātes metāla, kas laika gaitā rūsē. Turklāt paši lētākie mangalu modeļi tiek ražoti no plānākām tērauda loksnēm, tāpēc augstās temperatūrās tie var deformēties. Tādā gadījumā izstrādājums zaudē savu estētisko izskatu, kā arī samazinās virsma, uz kuras var cept ēdienu.

Kā izvēlēties grilu, kas kalpos ilgi, un nepārmaksāt?

Atkarībā no tā, kā tiek plānots grilu izmantot, var izvēlēties pārvietojamo vai stacionāro. Ja pagalmā ir daudz vietas, un gada siltajā laikā tas kļūst gandrīz vai par ikdienas pievilkšanas centru, ir vērts padomāt par stacionāra grila ierīkošanu. Tādas cepšanas ierīces īpaši noder grila ballītēm, jo tās mēdz būt lielāka izmēra un ar lielāku restīšu laukumu, tāpēc sanāks vienlaicīgi pagatavot daudz vairāk ēdiena porciju. Stacionārajiem un dažiem pārvietojamiem griliem ir arī papildus plauktiņi, kas var ļoti noderēt ballītes gaitā. Taču pirms investēšanas patiešām kvalitatīvā un dārgā grilā, ir vērts padomāt, cik bieži tas tiks izmantots, cik daudzu porciju gatavošanai tas vajadzīgs, kā arī, kādi ir tā uzglabāšanas nosacījumi. Jo ļoti garas ziemas un lielas temperatūras svārstības, kā arī atmosfēras izmaiņas var kaitēt pat pašam dārgākajam grilam, tāpēc jānodrošinās iepriekš. Turklāt var iegādāties pilnīgi dažādus grilus, no tādiem, kas maksā tikai 10-15 eiro, līdz patiešām profesionālām iekārtām, kas maksā tūkstošiem eiro. Jebkurā gadījumā – patiešām ir no kā izvēlēties, bet iegādāties tos var gan specializētos, gan arī dažādos internetveikalos, kā, piemēram, 220.lv.

TOP piedāvājums


Ko izvēlēties tiem, kas meklē kaut ko ekskluzīvu?

Pērkot grilu, vajadzētu noteikt tam atvēlēto budžetu, ņemot vērā to, ka tam jābūt kvalitatīvam un ilgizturīgam. Tomēr ne tikai tas ir svarīgi – to cenas svārstās arī atkarībā no izmantojamā kurināmā un veida. Tiem, kas meklē patiešām ekskluzīvu un iespaidīgu modeli, var piedāvāt iegādāties gāzes vai elektrisko āra grilu. Pēdējā galvenais trūkums – nepieciešama elektrības vai gāzes padeve, ko reizēm mēdz būt sarežģīti nodrošināt ārā, vai arī vienkārši iepriekš jāsagatavojas. Tādi grili mēdz būt patiešām kvalitatīvi un pievilcīgi, kā arī ātri sasilt, tāpēc patīk tiem, kam steiku gatavošana kļuvusi par ikdienu. Jo nav jātērē veltīgi laiks, kamēr grils sasilst. Tādi grili var maksāt 500 un vairāk eiro atkarībā gan no lieluma, gan arī materiāliem, no kādiem tas ražots. Pats par sevi saprotams, ka salīdzināt tos ar tērauda mangaliem par desmit eiro vienkārši nav iespējams, tomēr viss atkarīgs no pircēja vēlmēm un naudas summas, kādu viņš vēlas investēt.

Ja ēdiens tiek gatavots vienam...

Parasti domājam, ka steiku vai šašlika gatavošana ir ballīšu nodarbe. Bet arī vientuļi cilvēki vēlas baudīt dabā gatavotu ēdienu, tomēr šajā gadījumā pirkt dārgu grilu noteikti nav izdevīgi – lai to sasildītu, vajadzēs daudz kurināmā, un vienas gaļas vai dārzeņu porcijas izmaksas būs pārāk augstas. Taču nevajadzētu ignorēt arī vienreizējos grilus. Tie ir lieliski piemēroti neliela daudzuma ēdiena pagatavošanai svaigā gaisā, kā arī var izvēlēties dažādus modeļus atkarībā no izmēra – piemēroti gan vienam cilvēkam, gan arī pārim. Vienreizējie grili ir ļoti pieprasīti tūristu vidū to ērtības dēļ. Nav vajadzīgs nekāds papildus kurināmais – tikai viens sērkociņš! Tādu grilu var izmantot ne tikai pagalmā vai dabā, bet arī tieši mājās, bet to var iegādāties tikai par dažiem eiro. Tādējādi grili nav prece tikai bagātajiem, bet ikviens var baudīt dabā gatavotu ēdienu, liekot lietā tikai fantāziju un iegādājoties vajadzīgo aprīkojumu. Bet to iegādāties, iestājoties sezonai, patiešām nav grūti. 

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?