Noderīgi padomi

Kur likt ābolus?

09 08 2021
savakti aboli kaste abolu darza

Ražas laiks pašā plaukumā un jau trūkst ideju ābolu lietošanai?

sarkani aboli groza

Kā ābolus uzglabāt ziemai un kā tos sagatavot daudzveidīgi tūlītējai lietošanai? Noskaidrojiet to raksta turpinājumā!

Glabāt svaigus līdz pavasarim

Ir šķirnes, kas pie noteiktiem apstākļiem pagrabā lieliski glabājas līdz pavasarim, taču ziemas ābolu šķirnes augļi vācami ir vēlā rudenī un tos vajag rūpīgi nocelt no koka zariem. Iecienītākās ziemas ābeļu šķirnes:

Auksis - iecienīts, jo Auksis šķirnes ražo stabili labas kvalitātes augļus (augļi palieli vai lieli, divkrāsaini, saldskābi), tos var lietot ilgi un tiem ir universāla izmantošana. Koks ir ražīgs un slimībizturīgs.

auksis aboli

Saltanat - augļi ir ļoti izskatīgi un stingri. Koks ir ziemcietīgs un ražīgs.

Spartans - augļi sliktākos apstākļos var būt nelieli. Koks ir prasīgs, tam patiks siltā vietā un auglīgā augsnē. Augļi palieli, tumši sarkani, saldskābi vai saldi. Tie ir izskatīgi, garšīgi, ilgi uzglabājami. Koka vainags ir viegli veidojams, tas ir regulāri ražīgs, kokam ir laba izturība pret kraupi.

spartans aboli uz koka

Dace - augļiem pie blāvāka apgaismojuma veidojās plankumaina virskrāsa. Rudens un agras ziemas augļi nebirst, tie paliek kokā. Sākoties ražošanai koks var slimot ar miltrasu. Taču augļi vienmēr lieli un garšīgi saldskābi un vairāk saldi, kokā ļoti noturīgi, pašizretinās, samērā labi glabājas. Imūna pret kraupi.

Belorusskoje Maļinovoje - ražo vēlu, augļi vidēji lieli, purpursarkani, saldskābi vai skābeni. Augļi ir ilgi uzglabājami, izskatīgi un ar labu garšu. Koks ir ļoti ražīgs, ziemcietīgs, izturīgs pret vēzi. Augļiem nepieciešams pirms izziedēšanas atbrīvot vainagu normējot ražu, ja to nedara krasi pazeminās kvalitāte, slikti izgaismotā vainagā vāji krāsojas un metas puve. Koks mēdz ražot caur gadu un tam ir zema izturība pret kraupi.

Spiest sulu

Bagātai ābolu ražai noderēs sulu spiede, turklāt ar lielāku ietilpību (20 – 30 l) un smalcinātājs. Pie liela apjoma procesu būtiski atvieglos hidrauliska spiede un elektriskais smalcinātājs, kas pieejami ar dažādu jaudu un ietilpību. 


 

Ja sulu spiež mājas kārtībā, pēc spiešanas to labāk izkāst, pēc tam sulu uzkarsē un karstu pilda traukos. Burkām var likt gan parastos vāciņus (vēsā vietā glabāsies līdz vasarai), gan aizvalcēt (izturēs vairākas sezonas). Labs risinājums ir maisi, kas aprīkoti ar hermētisku aizdari un krānu un ir ērti uzglabājami.


Žāvēt

Žāvēti āboli, senos laikos bija katra bērna gardums, tagad tās dēvē par sukādēm (taču tās gatavojot, augļi vispirms izmērcēti sīrupā). Žāvēto saldumu katrs var pagatavot mājās arī pats. Žāvēt var gan pēc vecās metodes, saverot ābolu šķēlītes virtenēs un žāvējot siltā vietā, cepeškrāsnī, uz padzisušas plītskrāsns virsmas, tagad arī izmantojot mūsdienu sadzīves tehnikas ierīci – produktu žāvētāju.

Produktu žāvētāji, kas darbojas ar karstā gaisa plūsmu, izmaksā, sākot no 50 eiro. Pieejami dažāda izmēra žāvētāji ar trim un līdz pat 10 plauktiņiem, tie ir ar dažādu jaudu un regulācijas iespējām.