Noderīgi padomi

Galda klāšana: Kā pareizi uzklāt svētku galdu?

Plaša izvēle virtuves traukiem un piederumiem
26 12 2023
skaisti servets pusdienu galds

Gatavojoties svētkiem un viesu uzņemšanai mājās, mums jādomā ne tikai par ēdieniem - pareizs galda klājums ir svarīgs gan vispārējai atmosfērai, gan viesu ērtībām. Kā pareizi klāt galdu jubilejā, kāzās vai citos lielākos svētkos profesionāļi mācās gadiem, jo skaisti servēt galdu neapšaubāmi ir viena no vissvarīgākajām prasmēm, kurai nepieciešamas īpašas zināšanas par galda klāšanas etiķeti. Tomēr, ja iegaumēsiet dažus būtiskus padomus, Jūs viegli varēsiet tikt galā ar šo uzdevumu.

Galda klāšanas noteikumi

Neatkarīgi no tā, vai Jūs organizējat svētkus savās mājās vai svinat telpās, Jums jāpatur prātā daži noderīgi ieteikumi.

Vispārīgi padomi:

  • Uz svētku galda tiek uzklāts labi izgludināts galdauts. Salvetēm jābūt tīrām un labi izgludinātām. Svinīgs galda klājums ir ar sniegbaltu galdautu un pieskaņotām salvetēm. Neformāliem svētkiem piestāv skaisti krāsaini galdauti un salvetes - galvenais, lai svētku galda klājums atbilstu notikuma raksturam.


  • Katram viesim pie galda jāparedz apmēram 60 cm plata vieta. Ja galda klājums tiek veidots, izmantojot pamatšķīvi, tas tiek novietots katram sēdētājam paredzētājā vietā un uz tā pēc kārtas liek pirmā ēdiena un otrā ēdiena šķīvjus. Pamatšķīvis tiek nolikts apmēram 2 cm attālumā no galda malas. Salocītu salveti var novietot uz šķīvja.
  • Uz galda uzlieciet garšvielas - sāli, piparus.


Svētku trauku izvietojums:

  • Liekat traukus taisnā līnijā, nedaudz atvirzot tos no galda malas. Sākat ar pamatšķīvi, tam virsū liekat uzkodu šķīvi un visbeidzot - zupas šķīvi. Pamatšķīvis var atšķirties no pārējiem traukiem, tam var būt dekoratīva funkcija. 


  • Uz pamatšķīvja uzliek salveti. Salocītu salveti var novietot arī pamatšķīvja kreisajā pusē - tad maizes trauks jānovieto nedaudz augstāk.


  • Kūku šķīvji jānovieto tā, lai to mala sakristu ar galda malu. Kafijas tases ar šķīvjiem tiek novietotas pa diagonāli no tām. Galda piederumi deserta ēšanai tiek novietoti kūku šķīvja priekšā paralēli galda malai.


  • Visiem šķīvjiem jābūt minimālistiskā, elegantā stilā. Izvairieties no spilgtām krāsām un masīviem rotājumiem - tie aizēnos ne tikai trauku gaumīgumu, bet arī skaistumu.