Noderīgi padomi

Galda klāšana: Kā pareizi uzklāt svētku galdu?

Plaša izvēle virtuves traukiem un piederumiem
26 12 2023
skaisti servets pusdienu galds

Gatavojoties svētkiem un viesu uzņemšanai mājās, mums jādomā ne tikai par ēdieniem - pareizs galda klājums ir svarīgs gan vispārējai atmosfērai, gan viesu ērtībām. Kā pareizi klāt galdu jubilejā, kāzās vai citos lielākos svētkos profesionāļi mācās gadiem, jo skaisti servēt galdu neapšaubāmi ir viena no vissvarīgākajām prasmēm, kurai nepieciešamas īpašas zināšanas par galda klāšanas etiķeti. Tomēr, ja iegaumēsiet dažus būtiskus padomus, Jūs viegli varēsiet tikt galā ar šo uzdevumu.

Galda klāšanas noteikumi

Neatkarīgi no tā, vai Jūs organizējat svētkus savās mājās vai svinat telpās, Jums jāpatur prātā daži noderīgi ieteikumi.

Vispārīgi padomi:

  • Uz svētku galda tiek uzklāts labi izgludināts galdauts. Salvetēm jābūt tīrām un labi izgludinātām. Svinīgs galda klājums ir ar sniegbaltu galdautu un pieskaņotām salvetēm. Neformāliem svētkiem piestāv skaisti krāsaini galdauti un salvetes - galvenais, lai svētku galda klājums atbilstu notikuma raksturam.


  • Katram viesim pie galda jāparedz apmēram 60 cm plata vieta. Ja galda klājums tiek veidots, izmantojot pamatšķīvi, tas tiek novietots katram sēdētājam paredzētājā vietā un uz tā pēc kārtas liek pirmā ēdiena un otrā ēdiena šķīvjus. Pamatšķīvis tiek nolikts apmēram 2 cm attālumā no galda malas. Salocītu salveti var novietot uz šķīvja.
  • Uz galda uzlieciet garšvielas - sāli, piparus.


Svētku trauku izvietojums:

  • Liekat traukus taisnā līnijā, nedaudz atvirzot tos no galda malas. Sākat ar pamatšķīvi, tam virsū liekat uzkodu šķīvi un visbeidzot - zupas šķīvi. Pamatšķīvis var atšķirties no pārējiem traukiem, tam var būt dekoratīva funkcija. 


  • Uz pamatšķīvja uzliek salveti. Salocītu salveti var novietot arī pamatšķīvja kreisajā pusē - tad maizes trauks jānovieto nedaudz augstāk.


  • Kūku šķīvji jānovieto tā, lai to mala sakristu ar galda malu. Kafijas tases ar šķīvjiem tiek novietotas pa diagonāli no tām. Galda piederumi deserta ēšanai tiek novietoti kūku šķīvja priekšā paralēli galda malai.


  • Visiem šķīvjiem jābūt minimālistiskā, elegantā stilā. Izvairieties no spilgtām krāsām un masīviem rotājumiem - tie aizēnos ne tikai trauku gaumīgumu, bet arī skaistumu.


Galda piederumi un to izkārtojums:

  • Uz galda vienlaicīgi neliek vairāk galda piederumu kā četriem ēdieniem. Galda piederumi zivju ēdieniem atšķirsies, bet nevajag samulst. Jāievēro galda piederumu lietošanas secība.
  • Galda piederumus novieto blakus pamatšķīvim šādā secībā: dakšiņas pa kreisi no pamatšķīvja, naži pa labi no tā, zupas vai buljona karote ir pati malējā labajā pusē. Cik no tām izmantosiet, būs atkarīgs no tā, cik dažādi ēdieni maltītes laikā tiks pasniegti. Gaļas ēdieni tiek ēsti ar pamatšķīvim vistuvāko rīku, vidējais - paredzēts zivīm, bet vistālākais - uzkodām.


  • Novietojiet nažus pamatšķīvja labajā pusē. Galda piederumu, kas novietots vistālāk no šķīvja, izmanto uzkodām, vidējo - zivīm, bet tuvāko - otrajam ēdienam. Ja ir jāēd zupa, karotei jābūt labajā pusē.


  • Desertu pasniegšanai, galda piederumi jānovieto aiz šķīvja, pret galda centru. Dakšiņas zobi jāpagriež pa labi, un nazis un karote jāpagriež pa kreisi. Deserta karotes īpaši paredzētas deserta ēšanai ar ovālu, nevis apaļu bļodu. Tās ietilpība parasti ir aptuveni divas reizes lielāka par tējkaroti.


  • Sviesta nazi novieto uz maizes šķīvja tuvāk labajai malai.

Glāžu izkārtojums:

  • Glāzes liek aiz pamatšķīvja augšējā labā pusē tajā secībā, kādā tās tiek lietotas.


  • Dzērienu glāzes visbiežāk ir caurspīdīgas, lai viesi varētu apbrīnot to krāsu. Tradicionāli glāzes atbilst maltītes laikā piedāvātiem dzērieniem - pirmā pa labi ir liķiera glāze, no tās pa kreisi ir baltvīna glāze, tad sarkanvīna glāze un beidzamā kreisajā pusē ir šampanieša glāze. Glāžu izvietojumu un skaitu var mainīt, piemēram, uz galda atstājot vīna glāzes un ūdens glāzi.
  • Kafiju ar pienu parasti dzer no porcelāna tasītēm, bet melno tēju - no mazākām kafijas krūzēm.


  • Ūdens glāze ir pati malējā labajā pusē. 

galda servesana ar baltu galdautusvetku galda servesanaka uzklat galdu balliteika skaisti uzklat galdu viesiem

Vakariņas pēc zviedru galda principa

Organizējot kāzas brīvā dabā vai vienkārši plānojot mājās lielākus svētkus, bieži gadās, ka nav iespējas visus viesus apsēdināt pie viena galda. Šādos gadījumos ēdiens pasniegšanai tiek sagatavots un servēts pēc bufetes vai zviedru galda principa. Ēdiens atrodas uz viena galda un viesi paši sevi apkalpo, izvēloties sev tīkamāko. Tas ne tikai atrisina jautājumu, kā klāt galdu lielam viesu skaitam, bet arī novērš vajadzību domāt par to, kas viņiem pasniegs ēdienu. Pieņemot lēmumu par zviedru galdu Jūsu svinībām, jāņem vērā vairāki svarīgi aspekti:

  • Katrā traukā jābūt galda piederumiem griešanai un ēdiena uzlikšanai.
  • Pusdienošanai parasti izvēlieties mazākus, kompaktus galdus, taču vissvarīgākais ir pārliecināties, vai visiem svētku dalībniekiem ir pietiekami daudz sēdvietu.
  • Galvenais bufetes galds parasti ir pārklāts ar galdautu, kas sniedzas līdz zemei. Šajā gadījumā Jūs varat izvēlēties dažādas krāsas un modeļus. Turklāt ir vērts parūpēties par rotājumiem, piemēram, ziediem vai svecēm.
  • Galds ar traukiem parasti tiek novietots istabas centrā, bet, ja tas nav iespējams, varat to novietot arī pie sienas.
  • Trauki parasti tiek izvietoti "vairākos stāvos", lai no tiem varētu ērtāk paņemt ēdienu. 
  • Lielos pasākumos svētku noskaņu un atmosfēru palīdzēs nodrošināt profesionāli oficianti, kuru darbs ir piedāvāt un papildināt dzērienus.
  • Noteikti nedrīkst aizmirst vakara nobeigumā pasniegšanai sagatavoto lielo svētku torti! 

servesanas idejas zviedru galdamskaisti uzklats zviedru galdsservets galds furseteiks erti uzklat zviedru galdu

Populārākie galda rotājumi

Svētku galdu klāšana ir notikums, kam lieliski piestāv arī netradicionāli risinājumi un dekori. Mielasta galda rotāšanai vispiemērotākie ir ziedi, papildus var izmantot sveces, augļus un dekoratīvus priekšmetus. Bufetes galda greznošanai var izmantot dārzeņu kompozīciju, ko nākamā dienā var lietot ēdiena gatavošanā. Tiesa, svarīgi ar dekorēšanu nepārspīlēt - galda rotājumi nedrīkstētu traucēt piekļuvi traukiem vai kā citādi traucēt viesiem baudīt maltīti. 

Visizplatītākās dekorēšanas idejas:

  • Ziedi. Pat viens ziedošs zieds var lieliski izrotāt Jūsu galdu un piešķirt tam dabīgu skaistumu. Ziedu kompozīcijas nedrīkst traucēt sēdētājiem redzēt citam citu, tāpat galda rotāšanai vajadzētu izvairīties no ziediem ar spēcīgu aromātu.


  • Sveces. Burvīga svece vai svečturis neaizņems daudz vietas uz galda, taču šāds akcents kopējai atmosfērai piešķirs īpašu noskaņu. Garas sveces dod skaistu apgaismojumu no augšas, mazas, zemas sveces, kas izvietotas grupās, rada noskaņu gaismu. Izvairaties no svecēm ar izteiktu smaržu- to izdalītais aromāts sacentīsies ar pasniegtā ēdiena smaržu. Protams, jāpievērš uzmanība, lai sveces atrastos no viesiem drošā attālumā.

  • Salvetes. Salvešu locīšana dāžādās formās ir sena galda servēšanas tradīcija. Klasiskā locījuma salvetes piedod galdam īpaši svinīgu kopējo izskatu. Mākslinieciski salocītu salveti var nolikt uz maizes šķīvja, virs dakšiņām vai arī uz parastā šķīvja.


galda rotasana ar ziediemelegantas salvetes uz skivja skaistai servesanaigalda servesana svecesgalda klasana ar svecem un salvetem

Galds ir klāts! Pirms viesu ierašanās vēl jāpārbauda, vai viss ir savās vietās, trauki un galda piederumi pa rokai un krēslu muguriņas vienā līnijā. Lai pirmā brīdī liekas, ka viesību sagatavošana ir ļoti grūts uzdevums, jau pēc vairākām veiksmīgām viesībām, tas viss jau šķitīs ieliktās enerģijas un uztraukuma vērts. Satiktie cilvēki, ēdiens, kas priecējis tik daudzus, un labās atsauksmes par viesmīlību un svētku norisi jūs iedvesmos viesības rīkot arī turpmāk.

Pircējiem patika šis ieraksts

4.1/5
11 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?