
- Kā tīrīt pannu ar trauku mazgāšanas līdzekli?
- Kā atsvaidzināt pannu ar etiķskābi?
- Kā tīrīt pannu ar cepamo sodu?
- Pannas tīrīšana ar sāli
- Kā notīrīt pannas ārpusi ar kečupu?
- Kā atsvaidzināt pannu ar kolu?
- Pannas tīrīšana ar alumīnija foliju
- Kā atsvaidzināt pannu ar trauku mazgājamās mašīnas tabletēm?
Katrā virtuvē panna ir neaizstājams ēdiena gatavošanas rīks, kurā mēs gatavojam visu, sākot no omletēm līdz gardām pankūkām. Tomēr pat vislabākās kvalitātes pannām laika gaitā parādās lietošanas pazīmes. Cepts ēdiens, noturīgi traipi un galu galā rūsa ne tikai izskatās un smaržo nepatīkami, bet arī var negatīvi ietekmēt ēdiena garšu un smaržu. Lai to novērstu, ir svarīgi laiku pa laikam rūpēties par pannu higiēnu. Šeit ir daži no labākajiem veidiem, kā atsvaidzināt pannu.
Kā tīrīt pannu ar trauku mazgāšanas līdzekli?
Visvienkāršākais un tāpēc arī vispopulārākais veids, kā atsvaidzināt pannu, ir ar karstu ūdeni un trauku mazgāšanas līdzekli. Vienkārši pannā ielejiet karstu ūdeni, lai pārklātu apceptās vietas. Tad pievienojiet 4-5 pilienus trauku mazgāšanas līdzekļa. Derēs jebkurš mazgāšanas līdzeklis, ko parasti lietojat trauku mazgāšanai. Sakratiet mazgāšanas līdzekli, lai tas vienmērīgi sadalītos. Tad novietojiet pannu uz plīts un uzkarsējiet ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai, saglabājot vārīšanās temperatūru 10-15 minūtes. Pēc tam ļaujiet ūdenim atdzist. Tas liks lielākajai daļai ēdiena atlieku atdalīties no pannas apakšas, ko var vienkārši izliet izlietnē ar ūdeni. Tas ir vienkāršs un efektīvs veids, kā iztīrīt pannas dibenu. Atlikušos netīrumus var viegli notīrīt, berzējot ar mīkstu sūkli.
Kā atsvaidzināt pannu ar etiķskābi?
Ja parasts ūdens un trauku mazgāšanas līdzeklis ir bezspēcīgi pret noturīgiem traipiem, ir jāveic nopietnāki pasākumi. Viens no tiem ir pārtikas etiķskābe, kas parasti ir sastopama virtuvē. Pannā ielejiet etiķi, nedaudz uzkarsējiet un berzējiet ar virtuves sūkli. Līpošajiem plankumiem vajadzētu noslaucīties tā, it kā to tur nekad nebūtu bijis.
Kā tīrīt pannu ar cepamo sodu?
Nav noslēpums, ka cepamajai sodai piemīt abrazīvas īpašības, un tā jau izsenis tiek izmantota mājsaimniecības priekšmetu un piederumu tīrīšanai. Šī metode labi noder arī pannas atsvaidzināšanai. Atsevišķā bļodā samaisiet vienādu daļu cepamās sodas un ūdens. Rezultātā jāiegūst lipīga pasta, ko var uzklāt uz netīrajām pannas vietām. Šī ir lieliska metode tiem, kas vēlas tīrīt pannas ārpusi, nevis tikai gatavošanas zonu. Vienkārši uzklājiet iegūto pastu uz virtuves sūkļa un noslaukiet attiecīgās virsmas. Lai panāktu vēl spēcīgāku iedarbību, sodas pulveri var sajaukt ar etiķi vai citrona sulu.
Pannas tīrīšana ar sāli
Lai izvairītos no nepieciešamības apsvērt, kuru pannu izvēlēties, varat vienkārši atjaunināt veco pannu. Daudzos gadījumos to var izdarīt ar sāli. Uzklājiet sāli pareizajās vietās un kārtīgi noskrubējiet ar virtuves dvieli. Pēc tam rūpīgi noskalojiet sāli un netīrumus zem ūdens un noslaukiet līdz sausumam. Sāls ir īpaši piemērota, ja pannu neizmantosiet ilgu laiku – tā palīdzēs radīt spīduma efektu, kas pannai piešķirs spīduma efektu, tā izskatīsies kā jauna pat pēc ilgākas nelietošanas.
Kā notīrīt pannas ārpusi ar kečupu?
Lai gan tas izklausās eksotiski, ar kečupu noteikti ir iespējams notīrīt noturīgus traipus uz pannas ārpuses. Uzklājiet to uz pannas cietušajām vietām un atstājiet to iedarboties apmēram 10 minūtes. Pēc tam vienkārši noslaukiet virsmas ar sūkli. Tas palīdzēs atbrīvoties no jebkādiem noturīgiem traipiem.
Kā atsvaidzināt pannu ar kolu?
Šis populārais gāzētais dzēriens var palīdzēt atsvaidzināt arī veco pannu. Tas ir īpaši efektīvs pret rūsu. Piepildiet pannu ar kolu un atstājiet to uz nakti. Nākamajā dienā ar sūkli notīriet rūsu. Jūsu mīļās pannas kalpošanas laiks būs ilgāks, un jums nebūs jārisina dilemma – kur izmest pannu.
Pannas tīrīšana ar alumīnija foliju
Alumīnija folija – vēl viens instruments, ko var atrast gandrīz jebkurā virtuvē. Lietojot kopā ar cepamo sodu, tā var sniegt patiešām labus rezultātus. Izskalojiet pannu karstā ūdenī, pēc tam pievienojiet apmēram divas tējkarotes cepamās sodas un tādu pašu daudzumu karsta ūdens un samaisiet, lai veidotos bieza pasta. Salociet folijas loksni tenisa bumbiņas lieluma lodītē un noberziet to uz virsmas, kas pārklāta ar sodas un ūdens maisījumu. Skrubējiet, līdz noņemti visi netīrumi, pēc tam rūpīgi izskalojiet pannu karstā ūdenī ar ziepēm.
Kā atsvaidzināt pannu ar trauku mazgājamās mašīnas tabletēm?
Trauku mazgājamā mašīna mums nāk palīgā, kad jāmazgā trauki, taču pannas atsvaidzināšana tai ir pārāk smaga. Tāpēc trauku mazgājamās tabletes (vai kapsulas) var dot negaidītus rezultātus. Vispirms izskalojiet pannu ar karstu ūdeni, pēc tam turiet to zem silta ūdens strūklas un viegli berzējiet netīrās virsmas ar tableti. Kad netīrumi ir atdalījušies no virsmas, vēlreiz kārtīgi izskalojiet pannu. Šai metodei vajadzētu darboties kā maģijai un aizņemt ne vairāk kā 5-10 minūtes!
Ir daudz veidu, kā atsvaidzināt pannu, un šeit ir minēti populārākie no tiem. Tomēr, pirms ķerties pie kādas no tām, pārliecinieties, no kādiem materiāliem ir izgatavota panna un vai izvēlētā metode tai nekaitēs. Kopumā, apsverot, kādu pannu izvēlēties, ir vērts pievērst uzmanību tās īpašībām, piemēram, izturībai pret netīrumiem, cepšanai un rūsēšanai. Tāpat ir jādomā par aprīkojumu, ar kādu pannu izmantosiet ēdiena gatavošanai. Piemēram, gāzes plīts ietekme uz pannas nodilumu būs vienāda, bet plīts virsmas ietekme būs atšķirīga. To ir lietderīgi ņemt vērā arī tad, kad apsverat, kuru plīts virsmu izvēlēties.