
- Kā stādīt arbūzus?
- Kā audzēt arbūzus: ir svarīgi nodrošināt labvēlīgus apstākļus
- Kad novākt arbūzus?
Arbūzi ir īsti vaļi ogu pasaulē – to izmērs dažkārt pārsteidz, īpaši, ja tos uzskata par ogām (un tās tādas arī ir!). Taču arbūzi ir ne tikai lieli, tie ir arī garšīgi un uzmundrinoši. Tieši šīs pēdējās īpašības dēļ daudzi cilvēki nevar iedomāties vasaru bez arbūziem savā dārzā vai siltumnīcā. Nav pārsteidzoši, ka arbūzi ir tik atsvaidzinoši, jo 92% no to svara ir ūdens. Tie nāk no Āfrikas reģioniem ar karstu klimatu, kur tos izmantoja nevis kā pārtikas, bet gan kā dzeramā ūdens avotu. Tātad, kā arbūzs aug?
Kā stādīt arbūzus?
Parasti tiek izmantota viena no divām arbūzu stādīšanas metodēm: stādīšana podos vai sēklu stādīšana tieši augsnē. Kura metode ir labāka, ir pilnībā atkarīga no klimatiskajiem apstākļiem.
- Stādīšana augsnē.
Arbūzu audzēšana sākas ne agrāk kā divas nedēļas pēc pēdējām pavasara salnām. Lielākā daļa arbūzu šķirņu nogatavojas apmēram 100 dienas vai ilgāk. Tāpēc, gatavojoties stādīt arbūzus, šis skaitlis jāpatur prātā un jārēķina, vai arbūziem pietiks laika izaugt līdz salnām. Ļoti skumjš skats, ja skaisti izklātie arbūzu spraudeņi nes augļus, bet rudenīgie laikapstākļi pienāk, pirms arbūzi paspējuši nogatavoties.
Arbūzu sēklas var dīgt tikai augsnē, kuras temperatūra ir vismaz 15-16 °C, bet vislabāk un visātrāk tie dīgst augsnē ar temperatūru 25-32 °C. Ja domājat, ka Jūsu augsne jau ir pietiekami sasilusi, ir pienācis laiks stādīt!
Stādīšanai ir ideāli piemērota mitra, bet ne izmirkusi augsne. Vislabāk to samitrināt, laistot dažas stundas pirms stādīšanas vai stādot dažas stundas pēc lietus. Stādīšana jāveic uz izciļņiem, kas izveidoti no zemes, apmēram 2 cm dziļās bedrēs, pēc tam apberot tos ar zemi un bagātīgi salaistot ar ūdeni no lejkannas. Arbūzu sēklām vajadzētu uzdīgt 5-10 dienu laikā. Kad stādi izaug līdz 5 cm vai vairāk, tos vajadzētu nedaudz paretināt, atstājot skaistākos stādus un atdalot mazāk skaistus. Katrā izcilnī jāatstāj viens no skaistākajiem stādiem.
- Stādīšana podos.
Arbūzu audzēšanu Latvijā var apgrūtināt klimatiskie apstākļi un salīdzinoši īsā siltā sezona. Ļoti iespējams, ka, ja arbūzus no sēklām audzēs uzreiz augsnē, tie vienkārši nespēs nogatavināt ražu. Taču šai problēmai ir risinājums: nedaudz agrāk sāciet diedzēt arbūzus vienreizējās lietošanas podiņos vai siltumnīcā un tikai tad, pēc pavasara salnām, pārstādiet tos ārā dārzā (ieteicamā āra temperatūra - 21°C). Tā kā arbūzu saknes ir ļoti jutīgas un var vienkārši nepārdzīvot pārstādīšanas procesu, vislabāk ir audzēt stādus īpašos podos, kas sadalās (piemēram, tādos, kas izgatavoti no govs mēsliem). Tādā veidā arbūzu stādus var stādīt ārā augsnē kopā ar visu podu. Tas sadalīsies pats par sevi un darbosies kā mēslojums arbūziem.
Kā audzēt arbūzus: ir svarīgi nodrošināt labvēlīgus apstākļus
Lai mājās audzēti arbūzi izaugtu lieli un garšīgi, ir jārada tiem pēc iespējas labāki apstākļi. Šeit ir dažas lietas, kas Jums jāzina, lai sasniegtu šo mērķi.
Vietas izvēle. Tāpat kā gurķi vai ķirbji, arbūzi aug visā tiem atvēlētajā platībā un mazākā vietā tie kāps pāri žogiem, ieskaujot citus augus un izplūstot uz āru. Tāpēc arbūzus vislabāk audzēt nedaudz tālāk no pārējā dārza, lai tie vēlāk nepārslogotu un netraucētu augt citiem augiem. Ja arbūzu audzēšana brīvā dabā Jums individuāli neder, tad vēlams tos iestādīt kaut kur pašā dārza stūrī, un diedzējošos stādus virzīt tādā virzienā, kur tie nevienam netraucēs. Ir iespējams pat piespiest arbūzus augt vertikāli uz režģa (speciāla režģa augiem). Izvēloties vietu, svarīgi zināt arī to, ka arbūzus nav ieteicams audzēt tur, kur pēdējos trīs gados auguši ķirbji, gurķi un melones. Tas palielina dažādu slimību risku nākotnes arbūziem.
Nodrošināt saules gaismu un siltumu. Arbūziem ir nepieciešams liels daudzums saules gaismas un siltuma. Ideālā gadījumā tiem vajadzētu būt iespējai atrasties tiešos saules staros vismaz 10 stundas dienā. Tāpēc, izvēloties vietu arbūzu stādīšanai, ir jāpievērš uzmanība tam, vai uz arbūziem tajā vietā vēlāk netiks mesta ēna, piemēram, no kokiem un to lapotnēm. Siltums ir ļoti svarīgs arbūzu audzēšanai, tāpēc, ja Jūsu klimatiskā zona vasarā ir vēsa (ja daļu vasaras jāvalkā drēbes ar garām piedurknēm, tas nozīmē, ka arbūzus jāaudzē siltumnīcā, nevis ārā), ieteicams to darīt. Tas ļaus iegūt bagātīgāku un garšīgāku ražu.
Augsnes novērtējums. Arbūzi dod priekšroku irdenai, labi drenētai, smilšainai augsnei. Ja augsne nav smilšaina, arbūzu stādīšanas vietā var pievienot nedaudz smilšu. Bet to nav ieteicams darīt tiem, kuru dārzos augsne ir ļoti mālaina. Šajā gadījumā augsnes struktūras bagātināšanai piemērotāks ir komposts. Veikalos var iegādāties dažādu kompostu, tikai to izvēloties jāņem vērā, vai tie ir sabalansēti arbūzu audzēšanai.
Pietiekams ūdens daudzums. Nav jābrīnās, ka arbūziem, kas ir tik sulīgi, patīk izsūkt visu ūdeni no augsnes. Tāpēc tie ir jālaista bagātīgi, ieteicams to darīt vismaz reizi dienā. Vēlāk, kad arbūzi nedaudz paaugušies, to var darīt nedaudz retāk. Ir iespēja arī izmantot dienas, kad līst lietus.
Kad novākt arbūzus?
Arbūzu novākšanas laiks ir ļoti atkarīgs no audzētās šķirnes. Audzējot arbūzus Latvijā, agrīno šķirņu ražu vajadzētu novākt jūlija beigās, parastās – visu augustu, bet vēlīnās – septembra sākumā. Turpmākie mēneši arbūziem Latvijā jau ir par aukstu. To, vai arbūzi jau ir nogatavojušies, var uzzināt, aplūkojot tos un aplūkojot to atrašanās vietas krāsu. Ja tā ir dzeltena, tad, iespējams, arbūzs būs jau pietiekami nogatavojies. Ir vairākas arbūza nogatavošanās pazīmes: pie arbūza kāta izžuvusi ūsiņa; dzeltenīgas lapas pie ūsiņas; nokaltis zieds arbūza galā; no spīdīgas uz matētu mainīta krāsa. Ja acīmredzami ievērojat šīs pazīmes - garšīgi, Jūsu arbūzu raža jau ir klāt!
Arbūzu audzēšana no pirmā acu uzmetiena šķiet grūts uzdevums, taču, zinot svarīgākās nianses, tas ir pavisam vienkārši. Protams, dārzā vienmēr var notikt kas negaidīts, piemēram, uzbrūk kaitēkļi, grauzēji vai skudras. Ir arī noderīgi zināt, kā cīnīties ar skudrām, tāpēc aicinām par to lasīt citā iepikumu ceļvedī.