Noderīgi padomi

Grila sagatavošana cepšanas sezonai

Plaša izvēle griliem
17 04 2020
virietis tira grilu

Klāt pavasaris, siltais laiks un, līdz ar to, klāt arī cepšanas sezona. Neatkarīgi no tā, vai Jums ir gāzes vai kokogļu grils, esam apkopojuši noderīgus padomus, kā sagatavot grilu cepšanas sezonai. 

Uzlociet piedurknes – ir laiks mazliet piepūlēties un veikt grila ģenerālo tīrīšanu!

Veiciet grila tehnisko pārbaudi

Ja grils nav lietots mēnešiem ilgi, ir svarīgi apskatīt katru tā detaļu, lai pārliecinātos par grila tehnisko stāvokli. Sākumā noteikti apskatiet, vai grils nav sācis rūsēt, īpaši, ja tas visu ziemas sezonu bijis ārā un pakļauts apkārtējās vides ietekmei. Ja Jūsu grils bijis apklāts vai uzglabāts iekštelpās, tad pārbaudiet, vai tajā nav sabiruši dažādi netīrumi un/vai kukaiņi.

Ja Jums ir gāzes grils, pirmkārt un galvenokārt, noteikti pārbaudiet degvielas cauruli. Pēc tam, kad vizuāli esat pārbaudījis, vai tai nav plīsumu, pārbaudiet to praktiski, izmantojot ziepjūdeni. Ja ielejat caurulē ziepjūdeni un pievadot gāzi redzami burbuļi, pievelciet savienojumus vai nomainiet cauruli.

Iztīriet iekšpusi

Sarežģītāk iztīrīt būs gāzes grilu, jo tam ir daudz dažādu detaļu. Izmantojiet drāšu birsti un notīriet iepriekšējās sezonas netīrumus un pārtikas atlikumus. Noņemiet sildelementus un pārbaudiet, vai degļiem nav aizsērējumu - arī aizsērējumus iespējams notīrīt ar drāšu birsti.

Gāzes caurulēs bieži vien mēdz mitināties kukaiņi. Ja caurules ir noņemamas, izmantojiet dārza šļūteni, lai ievadītu caurulēs ūdeni. Pēc tam iztīriet cauruļu iekšpusi ar garu birsti. Pirms grila lietošanas pārliecinieties, vai caurules ir sausas. Lai neizraisītu bīstamu ugunsgrēku, pārbaudiet, vai panna ir tīra no mazgāšanas līdzekļa. 

Savukārt iztīrīt kokogļu grilu ir daudz vienkāršāk. Iztīriet grila iekšpusi no iepriekšējās sezonas oglēm un pelnu atlikumiem. Tad izmantojiet drāšu birsti, lai atbrīvotos no citiem netīrumiem.

Notīriet ārpusi

Kad grila iekšpuse ir iztīrīta, ķerieties pie grila ārpuses uzkopšanas! Šajā gadījumā jāņem vērā, ka dažādi grili ir izgatavoti no dažādiem materiāliem, un katram no tiem nepieciešamas piemērotas tīrīšanas metodes. Lai atbrīvotos no visa veida netīrumiem, kas atrodas uz grila ārpuses, izmantojiet mīkstu lupatiņu. Lielākajai daļai grilu derēs tīrīšana ar ziepjūdeni, taču dziļākai tīrīšanai, kas nepieciešama, piemēram, tādam materiālam kā nerūsējošais tērauds, izmantojiet logu šķidrumu. 


Notīriet režģi

Režģis viennozīmīgi ir grila svarīgākais elements, tādēļ tam jāvelta īpašas rūpes. Neatkarīgi no tā, vai grils sen nav izmantots un uz tā režģa ir rūsas elementi, vai tomēr uz režģa ir saglabājušies pagājušās sezonas pārtikas atlikumi, ir svarīgi sākt jaunu sezonu ar pavisam tīru un svaigu režģi. Jo tīrāks režģis, jo augstākas kvalitātes un gardāks uz tā pagatavotais ēdiens. Padoms - dziļākai un efektīvākai režģa tīrīšanai varat izmantot maisījumu - etiķis un soda.

Lai notīrītu gāzes grilu, ieslēdziet visus degļus uz maksimālo temperatūru un ļaujiet tiem darboties aptuveni 15 minūtes. Kad grils sasniedz augstu temperatūru, pārtikas pārpalikumi pārvēršas pelnos un viegli nobirst. Pirms sākat režģa tīrīšanu ar drāšu birsti, noteikti izslēdziet degļus un pārliecinieties, ka tie ir atdzisuši.

Lai notīrītu kokogļu grilu, kas aprīkots ar režģi, Jums nāksies atvienot režģi un apdedzināt to ar gāzes degli, lai atbrīvotos no netīrumiem tieši tādā pašā veidā jeb izdedzinot tos un pārvēršot pelnos. Ja kokogļu grilam režģis ir atsevišķi, tīriet to tieši tāpat un pievienojiet režģi grilam pēc tam! 

Veiciet jauninājumus

Cepšanas rīki, iespējams, visu ziemu kopā ar grilu stāvējuši ārā, sarūsējuši un/vai ir neatmazgājami, tādēļ jauna sezona ir ideāls laiks, kad veikt jauninājumus. 

Nomainiet vecos rīkus pret jauniem, pievienojiet grilam kādu interesantu aksesuāru, piemēram, galdiņu, uz kura varat novietot cepšanai paredzētos produktus. 



 

Tagad, kad esat gatavs cepšanas sezonai, novēlam Jums gardas maltītes!