
- Apvienojiet vairākus uzdevumus
- Izmantojiet cepeškrāsni uzreiz
- Bez lūrēšanas!
- Izvēlieties, kurā līmenī novietot produktu
- Izvēlieties konvekciju jeb karstā gaisa režīmu
- Uzturiet cepeškrāsni tīru
- Izmantojiet kvalitatīvus cepamos traukus
- Neizmantojiet alumīnija foliju
- Izslēdziet cepeškrāsni, pirms ēdiens ir gatavs
- Ja iespējams, izmantojiet mazāka izmēra sadzīves tehniku
- Gatavojiet atkausētu ēdienu
Naudas taupīšana mājoklī ne tikai uzlabo Jūsu finansiālo stāvokli, bet arī ceļ pašapziņu, jo skaidri apzināties, ka rīkojāties pareizi un gudri, lai samazinātu izmaksas tur, kur tas iespējams.
Lai arī cepeškrāsnis nav ekonomiskākās iekārtas virtuvē, ik pa laikam daudziem no mums rodas vēlme uzcept kūku, pagatavot aromātisku cepeti vai sulīgus vistu stilbiņus. Turpinājumā aplūkosim vērtīgus padomus, kas palīdzēs izmantot cepeškrāsni efektīvi, samazinot maltītes gatavošanas izmaksas.
Apvienojiet vairākus uzdevumus
Ja dzīvojat vienatnē, iespējams, dodat priekšroku mazākai sadzīves tehnikai, piemēram, izvēlaties mini cepeškrāsnis. Taču daudzās virtuvēs ir uzstādītas gāzes vai elektriskās plītis, kas apvienotas ar ietilpīgu cepeškrāsni, kurai ir vairāki līmeņi.
Lai pilnvērtīgi izmantotu šāda izmēra sadzīves tehniku, centieties apvienot vairākus uzdevumus. Piemēram, ja gatavojat gaļu ar dārzeņiem, tos abus atsevišķos traukos vai kopā varat likt cept uzreiz.
Izmantojiet cepeškrāsni uzreiz
Izņemot atsevišķus ēdienus, daudzu maltīšu gatavošanas temperatūru var viegli pielāgot. Tāpat, lai gaidītu, kamēr cepeškrāsnis pilnībā uzsilst, varat ievietot ēdienu tajā uzreiz pēc ieslēgšanas, lai produkts sāktu pakāpeniski uzsilt un būtu gatavs ātrāk.
Bez lūrēšanas!
Daudziem no mums ir “niķis” – atvērt cepeškrāsns durvis ēdiena gatavošanas laikā, lai tikai ātri aplūkotu, kā izskatās maltīte. Taču atcerieties, ka uzreiz pēc durtiņu atvēršanas temperatūra krāsnī samazinās par vismaz 25 grādiem. Tas, savukārt, paildzina gatavošanas ilgumu. Tāpēc centieties atturēties no durvju vēršanas, ja vien tas patiešām nav nepieciešams.
Izvēlieties, kurā līmenī novietot produktu
Nebaidieties eksperimentēt un pārvietot cepeškrāsns režģi, paceļot to augstāk vai noliekot zemāk. Ne visi zina to, ka katrs no līmeņiem ir piemērots dažādiem ēdienu gatavošanas variantiem:
- Augstākajā līmenī cepeškrāsnī liek ēdienus, kurus paredzēts gatavot lielā karstumā un ātrumā;
- Uz vidējā plaukta liek vairumu ēdienu, lai tie pagatavotos vienmērīgi;
- Uz zemākā plaukta labāk likt ēdienus, kas tiek gatavoti lēni un zemā temperatūrā.
Izvēlieties konvekciju jeb karstā gaisa režīmu
Ja meklējat elektriskās vai gāzes plītis ar iekļautu cepeškrāsni, vai arī vēlaties iegādāties atsevišķu cepeškrāsni, ieteicams dot priekšroku modeļiem ar konvekcijas režīmu. To izmantojot, Jūs varat samazināt elektrības izmaksas pat par 20%, jo karstais gaiss tiek vienmērīgi dzenāts pa krāsns iekšpusi ar ventilatora palīdzību, un ēdiens ir gatavs īsākā laikā, zemākā temperatūrā.
Uzturiet cepeškrāsni tīru
Ja rūpēsieties par to, ka cepeškrāsns iekšpuse un ārpuse būs tīra no taukiem, ēdienu gabaliņiem un piedeguma, nodrošināsiet, ka ēdiens tiks pagatavots efektīvi un bez nepatīkamiem, liekiem aromātiem, kas var rasties, ja, piemēram, izlijis šķidrums karstā krāsnī sāk piedegt.
Mūsdienās ir pieejami dažādi tīrīšanas līdzekļi cepeškrāsnīm, tostarp izsmidzināmie, putas un krēmveida produkti, kas efektīvi noņem pat pamatīgi piedegušu slāni vai taukus.
Izmantojiet kvalitatīvus cepamos traukus
Stikla un keramiskie trauki cepšanai ir piemērotākie, jo tie labāk uztur siltumu, atšķirībā no metāla traukiem. Izmantojot keramikas vai stikla traukus, varēsiet pat samazināt temperatūru krāsnī par 20 grādiem, jo ēdiens būs gatavs ātrāk.
Neizmantojiet alumīnija foliju
Daudzi mūsdienās izvēlas ietīt produktus folijā, ieklāt to cepešpannā vai pat ietīt cepeškrāsns režģi folijā. Eksperti neiesaka veikt pēdējo soli, jo tādā veidā tiek apgrūtināta vienmērīga gaisa plūsma cepeškrāsnī, un ēdiens netiks pagatavots vienmērīgi.
Izslēdziet cepeškrāsni, pirms ēdiens ir gatavs
Atcerieties, ka cepeškrāsnis saglabā karstumu vēl ilgu laiku pēc tam, kad esat beiguši gatavot ēst, tāpēc izmantojiet šo gudrību, lai samazinātu izmaksas par elektrību. Kad ēdiens jau ir gandrīz gatavs, bet vēl nepieciešamas aptuveni 10 minūtes krāsnī, izslēdziet cepeškrāsni, un Jūs būsiet paveikuši labu darbu sava ikdienas budžeta labā.
Ja iespējams, izmantojiet mazāka izmēra sadzīves tehniku
Kā jau iepriekš pieminējām, ja dzīvojat vienatnē vai pat divatā, iespējams, Jums pat nav nepieciešama lielā cepeškrāsns. Mūsdienās mini cepeškrāsnis, kuras var ērti novietot uz galda gluži tāpat kā mikroviļņu krāsni, ir ļoti efektīvas un aizņems arī krietni mazāk vietas. Tāpat, protams, tās arī patērēs mazāk elektroenerģijas, nekā apjomīga cepeškrāsns.
Gatavojiet atkausētu ēdienu
Ja plānojat gatavot maltīti, kas atrodas saldētavā, ieplānojiet produkta atkausēšanu, pirms liekat to cepeškrāsnī.
Cepeškrāsns ir neatņemama virtuves sastāvdaļa. Šī sadzīves tehnika ļauj viegli un ērti pagatavot gan pamatēdienus, gan saldos ēdienus, tāpēc, ja ikdienā lietojat cepeškrāsnis, ņemiet vērā mūsu ieteikumus, kas palīdzēt samazināt ikmēneša elektrības rēķinu!