
- Konvekcijas krāsns darbības princips
- Konvekcijas krāsns un vienkārša cepeškrāsns: kāda ir atšķirība?
- Kā lietot konvekcijas krāsni?
- Kad vislabāk izmantot konvekcijas krāsni?
- Kad labāk neizmantot konvekcijas krāsni?
Droši vien daudzi restorānā vai kafejnīcā brīnās, kā viņiem izdodas tik labi pagatavot ēdienu - ēdieni ir skaisti un vienmērīgi izcepti. Sabiedriskās ēdināšanas iestāžu lielais noslēpums ir profesionāla konvekcijas krāsns. Precīzāk, krāsns ir milzīga un apgrūtinoša, jo šādos uzņēmumos ir nepieciešams ražot lielos daudzumos un ātri. Taču pēdējā laikā arvien populārāk kļūst iegādāties konvekcijas cepeškrāsnis ikdienas lietošanai mājās, un dažādi konvekcijas cepeškrāsns ražotāji piedāvā arvien lielāku kompaktu krāšņu izvēli mājas virtuvēm. Tātad, kas ir šī konvekcijas krāsns, kā tā darbojas, kā tā atšķiras no parastajām krāsnīm un vai ir vērts to iegādāties, mēs centīsimies atbildēt šajā iepirkumu ceļvedī.
Konvekcijas krāsns darbības princips
Kāpēc konvekcijas krāsnī cepta vista sanāk tik ideāla? Tās galvenais noslēpums patiesībā izklausās diezgan vienkāršs. Šī ir jaudīga un moderna ventilācijas sistēma, kas ļauj izplatīt karsto gaisu cepeškrāsnī tā, lai tas ārkārtīgi vienmērīgi cirkulētu ap gatavojamo ēdienu un uzturētu stabilu temperatūru. Var būt viens vai pat vairāki ventilatori, un virs ventilatora tiek uzstādīts cits, trešais sildelements, savukārt parastajām krāsnīm tradicionāli ir divi sildelementi, viens augšpusē un otrs apakšā. Šī iemesla dēļ konvekcijas krāsnī ēdiens tiek pagatavots skaisti un vienmērīgi, nepaliek slikti izceptas vietas, kā arī tiek ietaupīts daudz laika, jo ēdiens tiek pagatavots ātrāk. Lūk, kas ir konvekcijas krāsns un kā tā darbojas. Mūsdienu virtuves iekārtu ražotāji piedāvā plašu kompakto konvekcijas krāšņu izvēli mājas lietošanai. Dažkārt pat tradicionālajām, modernajām krāsnīm ir integrēta konvekcijas funkcija.
Konvekcijas krāsns un vienkārša cepeškrāsns: kāda ir atšķirība?
Gan konvekcijas cepeškrāsnī, gan tradicionālajā cepeškrāsnī var būt vienādi apkures avoti - gāze vai elektrība. Galvenā atšķirība starp šāda veida krāsnīm ir tikai tajā, kā viss siltums tiek sadalīts. Vienkāršā cepeškrāsnī ēdiens parasti tiek uzkarsēts tikai no augšas uz leju, tāpēc, piemēram, cepot kūku, vispirms tiek izcepta virspuse un tikai vēlāk vidus daļa. Konvekcijas krāsnī, pateicoties vienmērīgai siltuma sadalei, visa kūka izcepas vienmērīgi, kas ļauj izvairīties no tādiem kulinārijas pārpratumiem kā kūkas pārogļotā virspuse vai nepietiekami izceptā iekšpuse. Protams, lielāko daļu konvekcijas krāšņu modeļu var izmantot kā vienkāršu cepeškrāsni, ja nepieciešams - vienkārši izslēdziet ventilāciju.
Kā lietot konvekcijas krāsni?
Sākumā var šķist, ka konvekcijas krāsns lietošana ir ļoti vienkārša – vienkārši ieslēdziet konvekcijas režīmu. Patiesībā tā arī ir, tikai jāzina dažas vienkāršas nianses. Tātad, kā veiksmīgi izmantot konvekcijas cepeškrāsni, lai katrs ēdiens, sākot no lazanjas līdz ceptai zosij, sanāktu garšīgs un skaisti izcepts? Šeit ir daži padomi!
- Ja visu mūžu esat izmantojis vienkāršu cepeškrāsni vai cepeškrāsni bez konvekcijas režīma, Jums var būt nepieciešams zināms laiks, lai pārorientētos. Galvenā atšķirība ir tā, ka viss ēdiens, ko gatavojāt parastajā cepeškrāsnī, tagad būs jāgatavo zemākā temperatūrā un īsāku laiku. Par to būs jāpadomā arī, izmēģinot katru jauno recepti, jo lielākā daļa no tām ir pielāgotas tradicionālajām cepeškrāsnīm.
- Tātad, vispirms konvertējiet gatavošanas temperatūru. Parastā temperatūra, kurā gatavojat maltītes, cepot konvekcijas krāsnī, būs pārāk augsta. Lai izvairītos no sadegušu vakariņu scenārija, samaziniet gatavošanas temperatūru līdz aptuveni 10°C. Dažiem konvekcijas krāšņu modeļiem var būt automātiska temperatūras samazināšanas funkcija, tāpēc Jums nekas nebūs jāmaina. Lai uzzinātu, vai Jūsu konvekcijas krāsnī ir šī funkcija, skatiet lietošanas instrukciju.
- Tā kā konvekcijas krāsnī viss cepas nedaudz ātrāk, pārbaudiet savus ēdienus biežāk, lai pārliecinātos, ka tie nav pārcepti. Atkal lietošanas instrukcijā vajadzētu noskaidrot, kādus ieteikumus ražotājs sniedz konkrētajam modelim. Bet parasti ir ieteicams parasto gatavošanas laiku reizināt ar 0,75. Piemēram, cepot vienkāršus cepumus 40 minūtes, cepšanas procesam ar konvekciju vajadzētu ilgt aptuveni 30 minūtes. Tas ir par 10-15 minūtēm īsāks nekā cepšanai parastā cepeškrāsnī.
- Lai iegūtu vislabākos rezultātus, cepot ar konvekcijas krāsni, ļoti svarīga ir gaisa cirkulācija. Jo vairāk brīvas vietas būs cepeškrāsns dobumā, jo labāk būs. Tāpēc ieteicams vienlaikus nebāzt krāsnī daudz dažādu konditorejas izstrādājumu, atstājot virs un zem katra lielākas un vienmērīgākas spraugas, lai karstais gaiss varētu brīvi kustēties. Vēl labākai gaisa plūsmai vēlams izmantot cepamtraukus ar zemām malām, kas nenosedz konditorejas izstrādājumu no sāniem.
Kad vislabāk izmantot konvekcijas krāsni?
Zinot, kas ir konvekcijas cepeškrāsns, iespējams, ir viegli iedomāties, cik skaisti un vienmērīgi tajā nokrīt vistas āda, cūkgaļas steiks vai augļu garoza. Konvekcijas krāsns ir lieliska ierīce ceptu dārzeņu, ceptu gaļas ēdienu un cepumu pagatavošanai. Pateicoties lieliskajai karstā gaisa cirkulācijai, smalkmaizītes pat nav jācep, tās vienmērīgi vērpjas pašas no visām pusēm.
Kad labāk neizmantot konvekcijas krāsni?
Tomēr dažām receptēm cepšana konvekcijas krāsnī var nebūt piemērota. Īpaši tas nav ieteicams kūku, siera kūku, krēmkūku, suflē un dažādu maigas tekstūras cepumu un kūku cepšanai. Šiem izstrādājumiem ieteicams izvēlēties tradicionālo gatavošanas metodi. Tas novērsīs nevēlamu sausumu, brūnināšanu un grauzdēšanu, kas šos ēdienus tikai sabojās.
Tātad, mēs sapratām, kas ir konvekcijas krāsns, kā tā darbojas un kā to izmantot. Varbūt tas palīdzēs Jums izlemt, vai ir vērts iegādāties šādu preci, ja līdz šim esat vilcinājies. Vai varbūt Jums ir nepieciešams vēl ātrāks veids, kā pagatavot vai vienkārši uzsildīt ēdienu? Šajā gadījumā viena no piemērotākajām iespējām būs mikroviļņu krāsns. Lasiet vairāk par mikroviļņu krāsnīm, to svarīgākajām funkcijām un izvēli nākamajā iepirkumu ceļvedī.