1
Noderīgi padomi
Izvēlne

Tandīrs: kas tas ir?

Tandīri plašā izvēlē
25 07 2022
tandirs ediena pagatavosanai stav pagalma

Apmeklējot kaukāziešu, indiešu vai citu Centrālāzijas vai Austrumāzijas valstu virtuves restorānus, mēs ne vienmēr saprotam, no kā ir gatavoti daži no gardajiem un eksotiskajiem ēdieniem un kā tie tiek gatavoti. Dažreiz tie garšo tik burvīgi, ka gribas uzzināt to ražošanas noslēpumu. Viens no šiem noslēpumiem ir Tandīrs. Tas ir katra grilēšanas cienītāja sapnis. Tāpēc mēs aicinām jūs lasīt vairāk par šo eksotisko gatavošanas veidu: Jums var rasties kārdinājums iegādāties Tandīru un darīt brīnumus ar ēdienu tieši savā pagalmā vai dārzā!

tandirs stav pagalma

Tandīrs: kas tas ir? 

Tandīri – Āzijas grili, kas veidoti kā ļoti liels katls. Dažos gadījumos tie ir diezgan līdzīgi Kamado griliem, tāpēc daudziem cilvēkiem, pirmo reizi ieraugot Tandīru un Kamado grilu, ir grūti atšķirt vienu no otra. Lai arī kā būtu, tiek uzskatīts, ka tandīru izcelsme ir meklējama vairāk nekā pirms 5 000 gadu tagadējās Indijas un Pakistānas teritorijā. Tas ir cilindrisks, vertikāls māla trauks, kas paredzēts pat visaugstāko temperatūru izturēšanai. Tandīra krāsnij nav durvju sānos, kā tas ir ierasts gandrīz visās rietumu krāsnīs, bet tās augšdaļā ir atvērums, caur kuru gaļas produktus un dārzeņus pēc uzlikšanas uz iesma ielaiž krāsnī. Ja dodaties uz Austrumāziju, iespējams, Jūs pat atradīsiet, ka tandīri ir apglabāti zemē. Tas palīdz uzturēt augstu temperatūru un vienlaikus pasargā Tandīra meistarus no karstuma.

41400
Ātrā piegāde
76475
Ātrā piegāde
1 01775
Ātrā piegāde
79925
Ātrā piegāde

Kā darbojas Tandīrs?

Tandīra galvenā funkcija ir uzturēt ļoti augstu temperatūru – tā ir galvenā atšķirība no citām gatavošanas metodēm. Tam pat nav nepieciešami nekādi grila piederumi, vienkārši Tandīrs ir veidots tā, lai no tā nevarētu izplūst siltums (ja vien tas nav atvērts caur caurumu augšpusē). Vienkārši uzkarsējiet Tandīru vienu reizi, un temperatūra saglabāsies vairākas stundas, tādējādi ietaupot kurināmo.

Tandīra apakšā esošā uguns intensīvi uzkarsē Tandīra sienas, radot siltumu, kas ir līdzvērtīgs vai pat lielāks nekā konvekcijas krāsnī. Pēc tam gaļas produktus un dārzeņus iespiež uz iesmiem un vertikāli ievieto Tandīra tvertnē. Lielā karstumā ēdiens apcepas, izdalot sulas, kas pilienu veidā pil uz leju uz uguns un rada dūmus. Tandīra krāsnī tiek iegūts papildu kūpināšanas efekts, kas piešķir maizei raksturīgo garšu un aromātu.

tandirs pagalma

Gatavošana ar Tandīru neprasa īpašas iemaņas. Galvenais uzdevums ir droši novietot gaļu un dārzeņus uz iesma un tad pacietīgi gaidīt, līdz ēdiens gatavojas (parasti mazāk nekā 20 minūtes). Protams, augstās temperatūras, pie kurām darbojas Tandīrs, prasa drošību: atrasties tālāk no uzliesmojošiem materiāliem, valkāt karstumizturīgus cimdus utt. Nepieredzējušus Tandīra lietotājus dažkārt var pārsteigt karsto tvaiku sprādziens, kas izplūst, atverot ierīces augšējo daļu, tāpēc Jums jābūt tam gataviem.

64400
Ātrā piegāde
68425
Ātrā piegāde
60375
Ātrā piegāde
48300
Ātrā piegāde

Tandīrs: receptes, ēdieni, marināde

Nav obligātu recepšu, kā un ko gatavot ar Tandīru. Ar to var pagatavot praktiski jebko, tāpat kā ar parasto grilu: no dārzeņiem līdz jēra gaļai, no zivīm līdz sēnēm. Tāpēc, gatavojot bārbekjū uz iesma, varat būt tik radoši, cik vien sirds kāro.

Protams, ir arī eksotiski, austrumu ēdieni, kas tiek gatavoti ar Tandīru līdz pilnības virsotnei. Piemēram, indiešu Naan maize. Mīklu vienkārši pielīmē pie karstajām Tandīra krāsns sieniņām, kur tā izcepas līdz pilnībai un iegūst īpašu autentisku garšu un aromātu. Mīklu var pildīt ar dažādām dārzeņu, gaļas un garšvielu kombinācijām, kas vienkārši liks Jūsu garšas kārpiņām aizrauties.

Naan maize, kas pagatavota uz dandira

Runājot par marinādi, austrumāzijā tradicionāli izmanto jogurtu grilēšanai ar Tandīru. Tas ir lieliski piemērots gaļas marinēšanai, jo tajā ir zems skābuma līmenis un tas ir pietiekami biezs, lai visi garšaugi un garšvielas noturētos uz gaļas virsmas, kamēr tā tiek gatavota.

Kādas garšvielas izmanto austrumu iedzīvotāji? Tandīra ēdieniem ir raksturīgas spilgti sarkanas vai spilgti dzeltenas krāsas. Sarkano krāsu parasti piešķir maltas Annato sēklas, bet dzelteno – safrāns. Tomēr abus var būt grūti atrast vietējos veikalos, un to cenas parasti nav īpaši iepriecinošas.

galas sautejums cepts uz tandira

-15%
0 €
190 225
Ātrā piegāde

Tātad, Tandīrs ir ideāli piemērots, lai nodrošinātu, ka Jūsu brīvdienas vai pikniks laukos būtu garšīgs. Vai varbūt Jūs tomēr neinteresē iegādāties Tandīru? Ja vēlaties kaut ko mazāk eksotisku, bet ne pārāk tradicionālu, piemēram, parastu grilu, apsveriet Kamado BONO variantu. Iepazīstieties ar mūsu nākamo gidu par to, kāpēc Jums vajadzētu izmēģināt Kamado BONO.

Pircējiem patika šis ieraksts

5/5
1 Pircēju vērtējumi

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?

0/5