LĪDZ SVĒTDIENAI! 🤩 -5€ 🤩 -10€ 🤩 -20€ 🤩 atlaide ar atlaižu kodiem 13EXTRA5 / 13EXTRA10 / 13EXTRA20 pārdevēja 220.lv precēm!

Noderīgi padomi

Kā izvēlēties katlu?

Katli un katlu komplekti plašā izvēlē
21 07 2021
virtuves virsma ar virtuves piederumiem un katliem

Virtuve ir tā maģiskā vieta, kurā cilvēki vairo mīlestību, gatavojot matlīti sev un citiem mājiniekiem.

Kad dzirdam vārdu “garšīgs”, visdrīzāk mēs iedomājāmies pilnīgi dažādus ēdienus. Taču galvenie priekšnosacījumi, lai tiktu pie šī “garšīgā” ēdiena pašu spēkiem, būs vēlme pagatavot, īstā recepte, svaigi un kvalitatīvi produkti un, protams, iekārtas un instrumenti, lai to varētu paveikt.

Ēdiena pagatavošana ir īpašs rituāls, kas ļauj noteikt toni maltītei, kas nupat tiks celta galdā. Jo ērtāka ir ēdiena pagatavošana, jo lielāka bauda ir gatavot gardos ēdienus atkārtoti un atklāt aizvien jaunas receptes, lai gūtu unikālo garšu un sajūtu baudījumu katrreiz jaunā kvalitātē.

Daudzu un dažādu ēdienu pagatavošanai ir noderīgi tieši katli.

darzeni tiek pagatavoti multivaramaja katlakatls ar vaku stav uz plits virsmas

Kādus katlus izvēlēties un kādēļ?

Specifisks pielietojums - Katli un formas cepeškrāsnīm, lēnvāres katli, taukvāres katli (fritieri), karstā gaisa fritieris (beztauku), multivāres katli, tvaika katli, pārgājieniem un kempingiem piemēroti katli, ātrvāres katli, sulu tvaicēšanas katli (elektrisks, paredzēts novietošanai uz sildvirsmas), katli, kuru izmantošana piemērota lietošanai uz atšķirīgām sildvirsmām (atklāta liesma ugunskurā, elektriskās, gāzes, indukcijas, stikla keramikas), spiediena katli.

virtuve uz galda stav multivaramais katlselektriskais katls stav uz plits virsmasuz galda stav karsta gaisa fritieris un taja pagatavoti vistu sparnini

Praktiski - ekonomiski, parocīgi, ērti uzglabājami un resursus taupoši, samazina gatavošanas ilgumu, tie iederās kopējā virtuves interjerā.

Ja kaut kas no augstāk minētā skanēja kā svešvārdi, tad ir iemesls rakstu turpināt lasīt, jo tālāk sekos skaidrojums par katru no katlus raksturojošajiem lielumiem, kas tos atšķir.

Specifisks pielietojums

Elektriskie:

  • lēnvāres katls - tas ir pagatavošanas veids, kurā nav nepieciešams pavadīt laiku gatavojot ēst ar savu klātbūtni, ir pieejamas ļoti daudz receptes, lai gatavotu daudzveidīgus ēdienus, piemēram, no rīta ievietotas sastāvdaļas risoto (~2,5h) , zupai (4-7h) vai sautējumam (4-8h), atkarībā no gatavošanai izvēlētā režīma, tilpuma un receptes

  • taukvāres katls (fritieris) - ēdiena pagatavošanas laiks ir ļoti īss (2-15min). Ātrs pagatavošanas laiks ir arī cepjot sasaldētus produktus. Nav pamata uztraukties par kancerogēno vielu ietekmi uz ēdienu, ja eļļa ir pietiekami uzkarsusi, karstā eļļa aprauj ēdienam garozu, un “svaiga”, ja eļļā netiek cepts daudzkārtīgi, un ja eļļa ir dzidra - gaišā krāsā. Fritierī pareizi pagatavotu ēdienu visbiežāk pārklās kraukšķīga garoza un tā vidusdaļai vajadzētu būt mitrai un sulīgai. Lieliski piemērots frī kartupeļu, dažādu čipšu, panētu ēdienu sagatavošanai


  • karstā gaisa fritieris un grils (beztauku) - pagatavots ēdiens bez eļļas un taukvielu izmantošanas. Lieliska iekārta, lai varētu niansēti izgaršot dabisko garšu buķetes ar nepiesātinātu tauku saturu. Iekārtas funkcijas pagatavošanai paredz fritēšanu, grilēšanu, grauzdēšanu, cepšanu, sautēšanu, siltuma uzturēšanu un karsēšanu no 80-200°C