1
Noderīgi padomi
Izvēlne

Čuguna pannas sagatavošana lietošanai

14 06 2022
uz galda stav jauna cuguna panna

Ja izvēlējāties iegādāties sev čuguna pannu, Jūs var apsveikt ar ilgtspējīgu ieguldījumu! Panna no šī materiāla var nokalpot gadu desmitiem - bez pārspīlējuma. Un ar to priekšrocības nebeidzas. Lietpratēji atzīst, ka čugunā gatavots ēdiens ir aromātiskāks un smeķīgāks. Arī gatavošana sagādās prieku, jo pretpiedeguma īpašības šai pannai ar laiku tikai uzlabojas.

Taču, lai viss iepriekš minētais patiešām “darbotos”, ir kāds priekšnosacījums – čuguna pannu vajag pareizi sagatavot ekspluatācijai. Nav jāraizējas, tas neaizņems daudz laika!

3 sagatavošanās posmi

Čuguns ir ļoti izturīgs materiāls, taču arī tas var sabojāties dažu ārējo iedarbību ietekmē. Tādēļ jebkuri jauni čuguna izstrādājumi ir noklāti ar speciāliem tehniskiem sastāviem, lai tos būtu droši transportēt. Šie sastāvi veido tādu kā eļļainu aizsargkārtu.

cuguna panna stav uz galda

Lietotāja uzdevums ir atbrīvoties no tehniskās aizsargkārtas, lai nepieļautu tās sastāvdaļu iekļūšanu organismā un pēcāk varētu aktivizēt čuguna labās īpašības. Ar pārslaucīšanu vai noskalošanu vien te neiztikt. Pareiza pannas sagatavošana ekspluatācijai veicama 3 posmos:

1)      attīrīšana;

2)      norūdīšana;

3)      poru aizpildīšana.

Turklāt neko nevar izlaist. Arī secībai jābūt tādai, kā tas noradīts augstāk.

Kā attīrīt tehnisko aizsargkārtu?

Pannas attīrīšana ir vienkāršākais no posmiem. Tas aizņems minimālu laiku. Paņemiet jauno pannu un rūpīgi nomazgājiet ar trauku mazgāšanas līdzekli. Ieteicams mazgāt ar rokām, nevis trauku mazgājamā mašīnā. Vēl labākam rezultātam mazgāšanas līdzekļa vietā var lietot saimniecības ziepes.

Kad eļļas aizsargkārta vairs nav redzama, noslaukiet pannu. Atstājiet vēl uz dažām minūtēm pažūt. Tad pārejiet pie nākamiem posmiem – norūdīšanas un poru aizpildīšanas. Būtībā tie nav atdalāmi, jo seko viens pēc otra. Tādējādi ar dažām vienkāršām secīgām manipulācijām varēsiet noslēgt pannas sagatavošanu!

Norūdīšana un poru aizpildīšana

Norūdīšana ir svarīga, lai likvidētu tehniskās eļļas pārpalikumus un pannai aktivizētos pretpiedeguma īpašības. Un tā kā čuguns ir porains materiāls, šīs poras jāaizpilda ar eļļu. Tas sniegs pannai gandrīz nemanāmo lipīgo slāni, bet lietotājam – ideāli patīkamu gatavošanu, jo ēdiens nelips pie virsmas.

Ir vairāki veidi, kā varat veikt norūdīšanu un poru aizpildīšanu.

  1. Ar sāli. Piepildiet jaunu čuguna pannu ar 1-2 cm biezu vārāmās sāls slāni (izvēlieties raupjo vai vidējā maluma sāli). Lieciet uz vidējās uguns (gāzes plītij) vai stipri uzkarsētas elektriskās plīts virsmas. Karsējiet ne mazāk par 10 minūtēm (viduvēja diametra pannai – piem., 24-26 cm). Procesā nemitīgi maisiet sāli! Ja pannas diametrs ir lielāks par 26 cm, pakarsējiet dažas minūtes ilgāk. Sāli izberiet. Noskalojiet pannu ar ūdeni, noslaukiet un bagātīgi ieziediet visas cepšanai izmantojamās virsmas (pamatni un sānus) ar augu eļļu. Visvienkāršāk izdarīt to ar eļļā piesūcinātu mīkstu drāniņu. Eļļas pārpalikumus noslaukiet ar papīra dvieli. Tad vēl neatdzisušā pannā ielejiet nedaudz augu eļļas un pakarsējiet pannu vēl 20-30 minūtes. Beigās nolejiet eļļu. Neslaukiet pannā palikušo eļļas slānīti - pažāvējiet to uz vājas uguns 2-3 minūtes!
  2. Ar augu eļļu. Metode ir ātrāka un vienkāršāka, jo uzreiz tiek veikta gan norūdīšana, gan poru aizsprostošana. Taču vajadzēs vairāk eļļas. Tādēļ šo variantu visbiežāk pielieto nelielām pankūku vai olu pannām. Piepildiet pannu ar rafinēto eļļu (drošības nolūkos atstājiet ap 1 cm no augšas) un uzkarsējiet to. Tad samaziniet uguni (vai karsēšanas režīmu elektriskajai plītij) un norūdiet aptuveni 25-30 minūtes. Atcerieties periodiski ieziest eļļā neiegremdētās sieniņas. Ja eļļa pārstāj dūmot ātrāk par norādīto laiku, varat izslēgt uguni – gan norūdīšana, gan poru aizpildīšana ir galā! Nolejiet eļļu, noslaukiet virsmu ar papīra dvieli.
  3. Cepeškrāsnī. Uzsildiet cepeškrāsni līdz 150-170 grādiem. Ieziediet pannas iekšpusi - pamatni un sānus - ar rafinēto augu eļļu. Lieciet to apgrieztā veidā uz cepeškrāsns restītes un atstājiet karsēties uz 30 minūtēm. Tad ieziediet vēlreiz un lieciet vēl uz 30 minūtēm. Noslēgumā pārslaukiet ar papīra dvieli. Lai pilošā eļļa nepiesārņotu cepeškrāsni, palieciet zem restītes ar foliju noklāto cepešpannu.

Pēc veiksmīgi noslēgtas norūdīšanas un poru aizpildīšanas panna gatava ikdienas lietošanai!

cuguna panna ar galu

Ko vēl vajadzētu ņemt vērā?

Lai no iepriekš minētajām metodēm Jūs izvēlētos, ņemiet vērā, ka procesā var veidoties dūmi un nepatīkama smaka. Tādēļ laicīgi atveriet logus!

Šīs mazās neērtības neapšaubāmi atmaksāsies Jums ilglaicīgā un efektīvā pannas kalpošanā. Turklāt ekspluatācijas gaitā pannas poras arvien vairāk piesātināsies ar eļļu, tikai uzlabojot pretpiedeguma efektu.

Maksimāli patīkamai pieredzei ar čuguna pannām, ņemiet vērā arī dažus vienkāršus ekspluatācijas noteikumus:

  • pēc gatavošanas neatstājiet tajā ēdienu, bet nomazgājiet un pārslaukiet. Dariet to rūpīgi, jo mitruma pārpalikumi var veidot rūsas pleķus;
  • pannu nav ieteicams mazgāt trauku mašīnā, jo tai var noberzties eļļains slānītis, kurš nodrošina pretpiedeguma efektu;
  • ja ekspluatācijas gaitā panna tomēr dūmo un tai pielīp ēdiens, pirmā norūdīšana un poru aizpildīšana nenoritēja veiksmīgi. Iespējams, ka palaidāt garām kādu svarīgu momentu vai par ātru noslēdzāt procesu. Norūdiet to atkārtoti pēc kādas no iepriekš minētajām metodēm un lietojiet uz nebēdu!

-31%
2200 3200
Ātrā piegāde
-13%
2499 2900
Izņemiet parīt
-34%
2500 3800
Izņemiet parīt
-18%
2999 3700
Izņemiet parīt
-14%
0 €
2600 3047
Ātrā piegāde
-18%
0 €
1850 2265
Ātrā piegāde

Pircējiem patika šis ieraksts

4.6/5
9 Pircēja vērtējums

Kā jūs novērtējat šo ierakstu?

0/5