Noderīgi padomi

Glāžu veidi atbilstoši dzērieniem

19 12 2022
dazadas stikla glazes

Sarkanvīna malkošana vienmēr ir patīkamāka, ja vakara pasēdēšanai izmantojat skaistas vīna glāzes. Taču ne tikai estētikai un etiķetei šajā gadījumā ir nozīme. Eksperti atklāj, ka pareizās jeb dzērienam atbilstošās glāzes izvēle ir tieši saistīta ar garšas un aromāta uztveri. Un tās nav izdomas, bet tīrā fizika. Piemēram, glāzes ar augstu kājiņu neļauj dzērienam pārlieku ātri uzsilt no Jūsu roku siltuma un Jūs baudāt tā atspirdzinošās īpašības, bet glāzes ar sašaurinātu augšdaļu izceļ vīna garšu, jo nogādā to tieši uz Jūsu receptoriem. 

Taču kā izvēlēties šīs “pareizās” glāzes, ja piedāvājumos to ir simtiem? Kā saprast, kuras būs piemērotākās vīnam un kuras – viskijam, kokteiļiem, liķierim? Kādiem glāžu veidiem jābūt mājās, lai sagatavotos dažādām dzīves situācijām? Atbildes uz šiem un citiem jautājumiem par un ap glāzēm iztirzāsim ceļveža turpinājumā! 

Glāzes vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem

dazadu dzerienu glazes

Vieglie alkoholiskie dzērieni saistās ar nesteidzīgu malkošanu un patīkamām pasēdēšanām šaurākā vai kuplākā kompānijā. Tādēļ speciālu glāžu izvēle katram no šiem dzērieniem ir īpaši svarīga, lai pilnvērtīgi atklātu un izbaudītu to garšas un smaržas buķeti.

Šampanieša glāzes. Tik šarmants dzēriens kā šampanietis jāpasniedz izstieptas formas glāzēs - garās un šaurās. Tad neliels šampanieša saskares lauks ar gaisu neļaus izgarot burbulīšiem – tie turpinās savu maģisko deju vakara garumā. Garā kājiņa garantēs, ka dzēriens neuzsils no Jūsu rokas un Jūs varēsiet baudīt tā atspirdzinošās īpašības. Jo sašaurinātāka būs glāzes augšdaļa, jo intensīvāk jutīsiet garšu un aromātu. Nelejiet šampanieša glāzi pilnu līdz malai - tā smarža koncentrēsies glāzes augšdaļā un dāvās patīkamas sajūtas ar katru malku, neatkarīgi, vai šoreiz izvēlējāties prosecco, vai kārdinošo pussaldo dzirkstošo dzērienu.


Vīna glāzes. Pieredzējuši degustatori uzskata, ka baltvīnu un sarkanvīnu vajadzētu liet dažādās glāzēs. Turklāt pēdējo no tiem lielāka tilpuma traukos.

  • Par sarkanvīnam piemērotākam uzskata apjomīgās bordo un burgundy glāzes – visbiežāk no 350-400 ml un līdz pat iespaidīgiem 600-650 ml. Liels saskares platums ar gaisu atklāj vīna labākās īpašības - dzēriena aromāts paliek intensīvāks un izzūd tanīnu radītā rūgtuma piegarša.


Bordo tiek uzskatītas par klasiskām vīna glāzēm. Tās ir samērā taisnas, tikai nedaudz sašaurinātas augšpusē un visbagātīgāk atklāj dzēriena notis. Kādēļ visbiežāk ir īstenu vīna piekritēju izvēle, lai baudītus tādus augstvērtīgu dzērienus, kā Čīles vīns vai Toskānas chianti. Pildiet bordo glāzi tikai par trešdaļu un periodiski pavirpuļojat iekšpusē esošo vīnu, piesātinot to ar skābekli.

Burgundy glāžu kausam ir platāks “vēderiņš” un šaurāka augšdaļa. Šīs glāzes ir ļoti populāras savas nepārspējamās estētikas dēļ. Un ne tikai. Tās lieliski atklāj aromātiskās augļu un ziedu notis vieglos Eiropas sarkanvīnos. Ja tieši šādi dzērieni ir Jūsu gaumē, izvēlieties sev krāšņo burgundy komplektu.  

  • Baltvīna glāzes vienmēr ir mazāka tilpuma – standartā ap 70-100 ml, ar garu kāju un izstieptu formu ar sašaurinātu augšdaļu, lai vīns ilgāk neiesiltu un mazāk saskartos ar skābekli. Tādējādi vislabāk atklājas tā atspirdzinošās īpašības, vieglās ziedu notis, maiga, izsmalcināta garša un aromāts. Īpašā glāzes forma liek vīna baudītājam vairāk atliekt galvu, to malkojot, un dzēriens nonāk pa taisno uz tiem garšas receptoriem, kas atbild par atspirdzinošo skābo garšu izjušanu. Arī baltvīna glāzes pilda tikai par trešdaļu.


Alus glāzes. No vieglajiem alkoholiskajiem dzērieniem tieši alus cienītājiem ir lielākā izvēle glāžu formā. Bet tādēļ arī grūtākā. Lai nekļūdītos, Jums jāpasver, kādi alus veidi Jums ir mīļākie. Ja tas ir gaišais kviešu alus un jo īpaši siltajā sezonā, izvēlieties augstu glāzi bez kājiņas - 0,5l vai 1 pintes (0,568 l) apjomā. Tad putas ilgāk paliks augšpusē un noturēs zem tām esošo alu dzestru, bet nogulsnes nosēdīsies dibenā. 0,3 l tulpveida glāze uz kājiņas ir labākā izvēle stiprāka alus cienītājiem – piemēram, kraft jeb amatalus vai beļģu alus. Trauka izstieptā un uz āru pavērtā augšdaļa ilgstoši neļauj putām nosēsties un pastiprina alus aromātu. Ja vakara gaitā mīlat degustēt dažādus alus veidus, ņemiet universālākās alus glāzes – teku. Tās līdzīnās tulpveida glāzēm, tikai ar garāku kāju un asākām kausa malām. Tieši tādi trauki visbiežāk ir alus degustācijas vietās.


Kokteiļu glāzes

Atspirdzinošie un sildošie, saldie un rūgtenie, eleganti caurspīdīgie un vilinoši krāsainie – kokteiļu kontrasti tā vien vilina izbaudīt jaunas garšas un smaržas, kuru ir pārpārēm. Augstākā punkta baudai kokteiļus pasniedz pievilcīgos traukos. Minēsim dažus no populārākajiem kokteiļiem un tiem domātās glāzēm.

  • Apgrieztā konusa glāzēs uz garās kājiņas pasniedz kokteiļus uz martini, brendija, džina un citu stipru alkoholisko dzērienu bāzes. Tieši tajās lej slaveno Cosmopolitan un desmitiem citu kokteiļu bez ledus. Trauka formas dēļ traucējošā spirta smarža ātri izgaro. Glāzes platā mala ļauj maksimāli tuvināt degunu kokteiļa virsmai un izbaudīt tā aromātu.
  • Margarita glāzes – plats apgrieztais konuss, kas maigi pāriet taisnās sieniņās. Izmanto populārajiem margarita un citiem kokteiļiem bez ledus. Forma ļauj saglabāt kokteili dzestru un neļaut tam sadalīties frakcijās. Pēc vajadzības var izmantot desertu, saldējuma, salātu pasniegšanai.
  • Cilindriskas formas, augstās highball glāzes – izcila forma un tilpums, lai pasniegtu alkoholiskos dzērienus ar ledu vai gāzēto ūdeni, slāņveida kokteiļus, pēc vajadzības arī smūtijus un sulas. Glāzes var dekorēt ar augļu daiviņām, dzīvespriecīgajiem kokteiļu salmiņiem, bet to maliņas – ar cukuru.
  • Old fashion jeb rocks glāzes – zemas glāzes ar masīvu dibenu un taisnām sieniņām. Tās labi saglabā dzēriena dzestrumu un ir universālākā izvēle kokteiļiem uz stipro alkoholisko dzērienu bāzes un ar ledu.


Par glāzēm stiprajiem dzērieniem

Neraugoties uz vieglo alkoholisko dzērienu un kokteiļu pievilcību un atspirdzinošām īpašībām, patēriņa ziņā populārākie pasaulē ir tieši stiprie dzērieni – viskijs, degvīns, rums, brendijs, konjaks, džins, liķieris u.c. Un tie, kam ir svarīga estētika un elegance, izvēlas lietot tos no šarmantām kvalitatīvām glāzēm.

Viskijam ar ledu bieži izvēlas jau minētās masīvās old fashion taisno sieniņu glāzes. Taču tradicionālās burbona un viskija glāzes ir 160 ml tulpveida trauki vai apgrieztais kupols ar sašaurinātu augšdaļu - abi uz zemās kājiņas. Plata apakšdaļa ļauj novērtēt dzēriena tekstūru un bagātīgo krāsu, traukā ir patīkami un ērti virpuļot viskiju, sašaurinātā augšdaļa labi translē aromātu buķeti. Šādi tulpveida vai apgrieztā kupola formas trauki uz kājiņām visbiežāk tiek pielietoti arī kā brendija un konjaka glāzes. Tikai šiem dzērieniem parasti izvēlas lielāku tilpumu – no 250 ml līdz pat iespaidīgajiem 700 ml.