
- Kāpēc ir svarīgi pārbaudīt un regulēt temperatūru?
- Nepareizi izvēlētā temperatūras režīma pazīmes
- Pareiza temperatūra ledusskapī ir...
- Temperatūra saldētavā nedrīkst būt augstāka par...
- Katram produktu veidam - sava vieta
Vai esat ieskatījies, kāda temperatūra ir ledusskapī, kurš godam kalpo Jums dienu no dienas? Diemžēl lielākā daļa lietotāju nepievērš šim momentam pienācīgu uzmanību, uzskatot, ka ražotājs visu jau ir iestatījis kā nākas. Visbiežāk tā arī ir, bet vienmēr ir kāds “bet”. Lasiet tālāk un uzziniet, kāda ir normāla temperatūra ledusskapī, kāpēc un kādās situācijās to ir svarīgi regulēt. Parunāsim arī par saldētavām!
Kāpēc ir svarīgi pārbaudīt un regulēt temperatūru?
Ledusskapja galvenais uzdevums zināms visiem – pēc iespējas ilgāk saglabāt pārtiku svaigu. Tas tiek panākts ar zemāku temperatūru, kuras ietekmē uz pārtikas esošās baktērijas nespēj ātri savairoties.
No šī apgalvojuma var secināt, ka, iestatot zemāko iespējamo temperatūru, produkti automātiski paliks svaigi daudz ilgāk. Taču tāds secinājums ir aplams! Ja pārspīlēsiet ar zemu temperatūru, ēdiens pārlieku atdzisīs. Rezultātā produkti zaudēs savas vērtīgās īpašības un tos būs daudz grūtāk termiski apstrādāt.
Optimālā temperatūra ledusskapī palīdzēs:
- izveidot labvēlīgu vidi produktu ilgstošai glabāšanai un saglabāt to vērtīgās īpašības;
- ilgāk un efektīvāk kalpot ledusskapim, jo tam neveidosies nevajadzīgās pārslodzes;
- retāk pievērsties tik netīkamai nodarbei kā ledusskapja atsaldēšana.
Nepareizi izvēlētā temperatūras režīma pazīmes
Ja vismaz kāds no tālāk minētajiem punktiem atbilst Jūsu situācijai, temperatūru noteikti vajag noregulēt!
- Ēdiens ledusskapja plauktos apsalst, daļēji sasaldējas.
- Izņemtie produkti ir silti.
- Pārtika ātri sabojājas.
- Uz ledusskapja sieniņām veidojas kondensāts.
Pareiza temperatūra ledusskapī ir...
diapazonā no +1 līdz +5 grādiem. Vasarā paaugstiniet temperatūru ledusskapī par 1-4 grādiem, obligāti iekļaujoties minētajā diapazonā!
Kā saprast, ka temperatūra ledusskapī iestatīta pareizi? Jūs nemanāt nevienu no iepriekš minētajām pazīmēm, kas liecinātu par nepareizi izvēlēto temperatūru. Ja tomēr kaut kas raisa aizdomas, pirms temperatūras regulēšanas, pārliecinieties, ka produkti ir pareizi izvietoti plauktos (sk. zemāk “Katram produktu veidam – sava vieta”).
Dažiem ledusskapjiem ir integrēta speciālā svaiguma zona (vai nulles zona), kurai temperatūru var noregulēt atsevišķi. Šī zona var būt plaukta, konteinera, atvilktnes veidā, un tās temperatūrai jābūt diapazonā no -1 līdz 0 grādiem. Ideāli, lai glabātu produktus ar īsu derīguma termiņu: malto gaļu, zivis, salātlapas utt.
Temperatūra saldētavā nedrīkst būt augstāka par...
-18 vai -19 grādiem. Turklāt šis nosacījums attiecas uz visiem gadalaikiem. Tādos apstākļos produkti var glabāties 8-12 mēnešus.
Izņēmums ir pašlaik populārās ātrās sasaldēšanas kameras. To optimālā temperatūra ir -24 grādi.
Vai saldētavā ir pareizais temperatūras režīms, var noteikt vizuāli. Ja konteineri noklāti ar plānu sarmas kārtiņu, viss ir kārtībā. Ja pēkšņi pamanāt, ka sārma kūst vai veidojas bieza tās kārta, paregulējiet temperatūru.
Katram produktu veidam - sava vieta
Jāņem vērā, ka ar pareizas temperatūras iestatīšanu vien nepietiek!
Atkarībā no tā, cik tālu konkrēts plaukts atrodas no ledusskapja saldēšanas elementa, pamata temperatūra atšķiras (pat par 2-3 grādiem). Tādēļ ledusskapi nosacīti var iedalīt siltās un aukstās zonās. Un ārkārtīgi svarīgi izvēlēties atbilstošu glabāšanas vietu konkrētiem produktu veidiem.
- Augšējos plauktos uzglabājiet jau apstrādātos produktus, piemēram: konteineros noslēgtus ēdienu pārpalikumus, žāvēto gaļu, konservus.
- Vidējos plauktos glabājiet ikdienā lietojamos produktus: pienu, sieru, jogurtu, sviestu, biezpienu, desu u.tml.
- Apakšējie plaukti domāti svaigu (pēcāk apstrādājamu) produktu glabāšanai: jēlai gaļai vai zivīm. Svarīgu turēt tos nosegtus traukos vai maisiņos, lai šo produktu baktērijas nesasniegtu gatavos ēdienus.
- Atvilktnēs - augļus, dārzeņus, salātus, garšaugus.
- Durvīs – produktus ar dabīgiem konservantiem, piem., garšvielas, mērces, zaptes, sulas. Temperatūra durvīs ir vissvārstīgākā (durvju nemitīgas atvēršanas dēļ). Te glabātajiem produktiem jābūt ar ilgstošu lietošanas termiņu.
Sekojot minētajiem padomiem, varēsiet būt pārliecināti, ka esat darījuši visu iespējamo, lai produkti ilgāk paliktu svaigi.
Tomēr, ja pēkšņi pamanāt, ka pie optimālā temperatūras režīma ledusskapis pienācīgi netiek galā ar produktu atdzesēšanu vai sasaldēšanu, noderēs meistara konsultācija. Sliktākajā scenārijā iekārta būs jānomaina. Taču tā ir teicama iespēja tikt pie mūsdienīgākas iekārtas, piem., ar ātrās sasaldēšanas funkciju, ietilpīgā divdurvju modeļa, door-in-door funkciju (ļauj apskatīt saturu, neatverot durvis), ledus ģeneratoru utt. Lai atvieglotu sev uzdevumu un uzzinātu par ledusskapju jaunākajām funkcijām, lasiet mūsu sadaļu par piemērotākā ledusskapja izvēli. Un tikt pie sava “īstā” varianta visātrāk palīdzēs šī gada labāko ledusskapju saraksts. Ņemiet par labu!